7ab111bf9a11ca26c081044407239fb3 incalzirea 1

Prin lege, întreținerea centralei este obligatorie și trebuie să corespundă monitorizării eficienței energetice. Ambele intervenții trebuie planificate, chiar și mai ales dacă o proprietate este închiriată. Și în acest sens: cine trebuie să gestioneze și să plătească pentru întreținerea centralei, proprietarul sau a chiriașul?

Întreținerea centralei constă în mai multe măsuri: de la curățarea arzătorului, până la siguranța și controlul țevii de evacuare. Verificarea periodica a functionarii corecte are mai multe avantaje: ai o centrală care este întotdeauna eficientă, iar în plus, reduci poluarea. Centralele vor avea astfel performanțe și vor economisi la factură, deoarece reduc consumul. În plus, controalele constante fac posibilă prevenirea accidentelor.

Întreținerea centralei, dar și reparațiile minore sunt responsabilitatea chiriașului și nu a proprietarului. În plus, trebuie să plătească întotdeauna consumul.

În cazul în care chiriașul nu respectă obligația de a gestiona și de a plăti întreținerea, acesta riscă să primească penalități conform legii. În caz de avarie, chiriașul va trebui să plătească – parțial sau total – pentru repararea avariei sau înlocuirea centralei. În cazul în care funcționarea defectuoasă a centralei din cauza neglijenței chiriașului provoacă un incendiu, riscați sancțiuni și mai aspre.

Proprietarul casei, la rândul său, trebuie să se asigure că chiriașul asigură gestionarea corectă a centralei. Desigur, dacă centrala este deja prezentă în clădire, aceasta trebuie să fie în conformitate cu legea și echipată cu toate cele necesare pentru întreținerea deja efectuată. Pe scurt, pentru a evita sancțiuni și consecințe și mai grave, este esențial să vă adresați numai companiilor specializate și acreditate.

Prin urmare, dacă vrei să instalezi o centrală în apartamentul tău, trebuie să iei legătura cu toți profesioniștii din zona ta: colectează informațiile necesare și cere toate recomandările. Doar așa veți primi propuneri din care să alegeți și să puteți evalua cu ușurință costurile.

4.5/5 - (93 votes)