8 4 Capacitors 7189597135

Condensatoarele electrice, cunoscute și sub numele de condensatori, sunt componente electrice care stochează sarcina electrică sub forma unei diferențe potențiale pentru a o elibera mai târziu. Cu alte cuvinte, un condensator este un dispozitiv capabil să stocheze energie sub forma unui câmp electric. Se compune din două armături metalice paralele (de obicei din aluminiu) separate printr-un material dielectric. Plăcile, supuse unei diferențe de potențial, dobândesc o anumită sarcină electrică, pozitivă într-una dintre ele și negativă în cealaltă, fiind nulă variația sarcinii totale.

Deși din punct de vedere fizic, condensatoarele electrice nu stochează sarcina sau curentul electric, ci pur și simplu energia mecanică latentă, atunci când sunt introduse într-un circuit, se comportă în practică ca un element „capabil” să stocheze energia electrică pe care o primește în timpul perioadei de încărcare, aceeași energie la care se renunță mai târziu în timpul perioadei de descărcare.

Condensatoarele joacă un rol important în multe circuite electrice și electronice.

Există diferite tipuri și forme de condensatori electrici disponibili. Dar toate condensatoarele fac aceeași treabă, care este de a stoca sarcina electrică. Forma unui condensator poate fi dreptunghiulară, pătrată, rotundă, cilindrică sau sferică. Spre deosebire de un rezistor, un condensator ideal nu disipează energia.

De ce sunt importante condensatoarele electrice?

Condensatoarele electrice au multe proprietăți:

●     Ele pot stoca energie și această energie poate fi disipată în circuit atunci când este necesar.

●     Acestea pot bloca curentul continuu și permit curentului alternativ să circule prin el, iar acest lucru permite ca o parte a circuitului să fie cuplată la cealaltă.

●     Circuitele cu condensatori depind de frecvență, astfel încât acestea pot fi utilizate pentru a amplifica anumite frecvențe

●     Când se aplică un curent alternativ, curentul este înaintea tensiunii și, prin urmare, în aplicațiile de alimentare puterea de încărcare este mărită.

●     Permite frecvențe înalte și astfel poate fi folosit ca filtru fie pentru a filtra frecvențele joase, fie pentru a ridica frecvențele înalte.

În proiectarea circuitelor cu condensatoare trebuie avut grijă ca tensiunea condensatorului să fie mai mare decât tensiunea utilizată în circuit. De exemplu, dacă tensiunea de funcționare a circuitului este de 12 V, atunci este necesar să alegeți un condensator cu o tensiune nominală de 12 V sau mai mare.

4.5/5 - (97 votes)