cabluri cupru constanta

Într-o definiție foarte simplistă, un fir și un cablu electric servesc același lucru: transportul curentului electric pentru a genera energie. Fie că este folosit pentru a aprinde o lampă sau pentru a alimenta o întreagă casă.

Dacă nu ar fi fost accesul la electricitate, societatea ar fi diferită de ceea ce știm astăzi. Prin urmare, firele și cablurile sunt marii vectori ai evoluției umane.

De la începutul utilizării conductoarelor electrice, multe materiale pentru izolarea curentului electric au fost testate și aruncate. În această gamă de teste avem fibre, sticlă, nisip, hârtie, bitum, ulei fluid, cauciuc și, în cele din urmă, sigilii termoplastice și termofixate.

În ultimii ani, evoluția științifică a făcut accesibilă utilizarea unor materiale mai eficiente pentru izolarea conductorilor, făcând transportul curentului electric mai sigur și mai răspândit.

În prezent, PVC-ul este cel mai utilizat material pentru izolarea cablurilor electrice, deoarece este ieftin și ușor de manevrat. Dar asta nu înseamnă că el este cel mai bun.

Problema cu PVC-ul este că arderea sa produce o cantitate mare de gaze toxice și corozive. Și pentru că baza sa are clor, eliberează gaz clorhidric în contact cu focul, iar inhalarea fumului său se numără printre principalele cauze ale deceselor provocate de incendii.

Din fericire, este deja posibil să se găsească cabluri cu caracteristici anti-flacără și emisii scăzute de fum și gaze toxice. Cele mai cunoscute din această categorie sunt cablurile Afumex.

Conform legii, este obligatorie utilizarea cablurilor cu emisii scăzute de gaze toxice în aglomerări mari, cum ar fi mall-uri, aeroporturi, spitale, biserici, stadioane, școli, universități etc… Dacă proiectul la care lucrați în prezent are această caracteristică, asigurați-vă că alegerea cablului este corectă.

În cele din urmă, există și cabluri cu armură suplimentară pentru a proteja șoferul de degradările care pot apărea în contact cu aerul și zgomotul.

Fără îndoială, cablurile Afumex sunt mai sigure și este deja posibil să găsiți acest material în cele mai bune magazine de echipamente electrice din România.

4.5/5 - (121 votes)