whbc20 209341 01 1677415 format 16 9@1440@desktop

Centrala pe gaz, esențială în sezonul de iarnă pentru a face față scăderii temperaturilor, afectează puternic consumul de energie și bugetul, mai ales dacă este utilizată mai multe ore pe zi.

Tocmai din acest motiv este esențial să înțelegem care este consumul mediu al unei centrale pe gaz pentru a planifica aprinderea acesteia și a începe să economisiți pe factura de gaz.

Luând în considerare aceste aspecte, nu este întotdeauna ușor de înțeles cât de mult corespunde consumul unei centrale pe gaz atunci când este pornită, cu atât mai puțin să se măsoare cât de mult gaz consumă pentru o oră de utilizare, deoarece energia cheltuită pe termen scurt poate depinde de o gamă largă de variabile.

Consumul mediu al unei centrale pe gaz, poate fi influențată de pierderea de căldură, de tipul de dispozitiv sau de puterea sistemului, de întreținerea acesteia, precum și de variația în funcție de ora din zi, în funcție de sezon și de utilizarea preconizată a aparatului.

Pentru a stabili care este consumul mediu al unei centrale pe gaz, este esențial să se evalueze mai mulți factori, iată care sunt aceștia.

Puterea de încălzire a metanului

Această valoare medie este de aproximativ 8,3 kW și poate ajunge până la 9,6 kW, deși este puțin probabil ca acest parametru să fie atins.

Capacitatea centralei

Dacă este adevărat că centralele tradiționale pe gaz au o capacitate de 24 kW, există unele modele capabile să absoarbă o putere mult mai mare de până la 35 kW, ceea ce corespunde, prin urmare, unor costuri mai mari.

Tehnologia centralei

În funcție de tehnologia de funcționare a centralei, consumul său poate varia foarte mult.

Printre cele mai eficiente modele, centralele în condensare asigură un consum cu aproximativ 17% mai mic decât cele ale centralelor tradiționale.

Costul gazului pe metru cub

Costul gazului poate face diferența, permițându-vă să economisiți în mod semnificativ, mai ales atunci când îl utilizați pentru o lungă perioadă de timp.

Cât consumă o centrală pe gaz?

Consumul unei centrale standard pe gaz de 24 kW pentru o oră de utilizare poate varia de la 2 la 12 kWh sau de la 0,20 la 1,25 metri cubi de gaz.

Consumul mediu al unei centrale pe gaz implică, prin urmare, o cheltuială anuală de aproximativ 4500 lei pe an, ceea ce corespunde unui procent de aproximativ 375 lei pe lună, o cifră care poate varia în funcție de mai mulți și diferiți factori.

4.6/5 - (78 votes)